Mennyibe kerül a Justitia?

A Justitia árazásáról és a támogatási (support) díjakról itt találhat bővebb információt.

Vissza a kérdésekhez

Mennyi időt vesz igénybe a Justitia bevezetése?

A Justitia bevezetése két részből áll, a második lépés azonban opcionális.

Első lépésben szakképzett munkatársunk előre egyeztetett időpontban telepíti a programot az ügyvédi iroda számítógépeire. A számítógépek és felhasználók számától függően a telepítés 1 óra és 3 óra közötti időt vehet igénybe. A telepítés után a program azonnal használható, viszont még nincs feltöltve az ügyvédi iroda meglévő dokumentumaival és adataival.

Így második lépésben az Önök döntése, hogy fokozatosan állnak át a program használatára a régebbi adatok és iratok átvitele nélkül, vagy külön betöltik a szükséges adatokat a Justitiába. A meglévő adatok betöltésében természetesen mi is az Önök segítségére lehetünk, ennek ideje és költsége a meglévő adatmennyiségtől függ, és egyedi ajánlat tárgyát képezi.

Vissza a kérdésekhez

Mennyire kényelmes a Justitia használata?

A Justitia tervezése során elsődleges célunk az volt, hogy a számítógéphez kevésbé értők számára is könnyedén megtanulható és használható legyen a program.

A Justitia legtöbb funkciója magától értetődő, így a program alapszintű használata pár óra alatt elsajátítható, és néhány napon belül az egész program kényelmesen kezelhető.

Vissza a kérdésekhez

Támogatja-e a Justitia a JÜB szabályzat szerinti nyilvántartást?

A Justitia a jogügyletek biztonságának (JÜB) elősegítéséről szóló 2/2007. (XI. 19.) MÜK szabályzatnak (a továbbiakban: JÜB szabályzat) megfelelő elektronikus nyilvántartás vezetését a következőképpen támogatja:

1, Az egyes ügyek külön megjelölhetőek JÜB ügyekként. Minden JÜB ügy a JÜB szabályzatnak megfelelő JÜB ügyszámot kap a rendszerben, akár automatikusan. A JÜB ügyekre vonatkozó jogosultságok külön állíthatóak, ezáltal kizárható a JÜB ügyek jogosulatlan törlése.

2, Az elvégzett okmányellenőrzések adatai, valamint az ellenőrzések eredményeként létrejövő PDF dokumentum elmenthető a hozzátartozó JÜB ügyhöz és az ellenőrzött személy adataihoz rendelten. A JÜB ellenőrzések utólagos módosítása és törlése a megfelelő jogosultságokkal kizárható a rendszerben. A Justitia nyilvántartja az 5 éves megőrzési periódusból hátralévő időt is.

3, A JÜB szabályzat 2. sz. melléklete által előírt minden adat nyilvántartható a Justitia névjegyei között tárolt természetes személyek és jogi személyek adatai között.

4, Az ügyfelek adatainak felvételekor kitöltendő Egységes Szabályzat 1.sz. formanyomtatványa (azonosítási adatlap) automatikusan kitölthető és nyomtatható a rendszerből.

5, A természetes és jogi személyek adatainak minden módosítása visszamenőleg mentésre kerül és utólagosan megtekinthető. Az adatok törlése a megfelelő jogosultságbeállításokkal kizárható.

Vissza a kérdésekhez

Létezik-e próba változata a Justitiának?

Mivel a Justitia telepítése és kezdőbeállítása megfelelő szakértelmet igényel, így a díjmentes kipróbálást jelenleg nem tudjuk biztosítani.

Ugyanakkor lehetőség van a program megrendelésére akár egyetlen hónapra is, éves hűségnyilatkozat nélkül. Ebben az esetben ha Önök a kipróbálás után a program éves megrendelése mellett döntenek, az addig kifizetett kipróbálási díjat jóváírjuk az éves licenc díj összegéből.

Vissza a kérdésekhez

Kérhetünk-e az irodánkban személyes bemutatót a Justitiáról?

Igen. 5 fő alatti valamint vidéki ügyvédi irodák esetében egy Internetes bemutatót tudunk tartani, amelynek során munkatársunk megosztja számítógépének munkaasztalát, és a megosztott munkaasztal segítségével telefonon keresztül mutatja be a szoftver működését.

5 fős és 5 főnél nagyobb budapesti ügyvédi irodák esetében lehetőség van egy személyes bemutatóra is, melynek során kollégánk az Önök székhelyén mutatja be a szoftvert működés közben.

Mind az Internetes, mind pedig a személyes bemutató teljes egészében díjmentes, a részvétel semmilyen kötelezettséggel sem jár. Amennyiben bemutatót szeretne igényelni, kérjük hívjon minket a support telefonszámunkon.

Vissza a kérdésekhez

Milyen hardver és szoftver igényei vannak a Justitiának?

A Justitia két részből áll: egy szerver és egy kliens programból. A szerver programot egyetlen számítógépre telepítjük, ez tárolja és kezeli az adatokat. A kliens programot az ügyvédi iroda minden tagjának számítógépére telepítjük, ezzel lehet elérni az adatbázisban tárolt adatokat. Egy felhasználós konfiguráció esetén természetesen nincs akadálya annak, hogy a szerver és a kliens egy azon számítógépre kerüljön.

A kliens program számára Windows 7 vagy újabb változatú Windows operációs rendszer szükséges. Tapasztalataink szerint a Windows 7-et elfuttató, 6-7 évnél nem idősebb gépeken kényelmesen fut a kliens program.

A szerver program  hardverkövetelménye elsősorban attól függ, hogy hány felhasználót kell a rendszernek kiszolgálnia. 1-2 felhasználó esetén elegendő egy egyszerűbb 5 évnél fiatalabb számítógép. 4-5 felhasználó esetén már érdemesebb egy erősebb (gyors processzorral és 8 GB feletti memóriával rendelkező) számítógépet beszerezni. A szerver számára szintén Windows 7 vagy fejlettebb Windows operációs rendszer szükséges. Fontos kiemelni, hogy a Justitia szerver részének futtatásához egy egyszerű Windows 7 Home Edition is megfelelő, nem kell Windows Server változat.

1 és 5 felhasználó között még nem szükséges dedikált szerver a Justitia szerver részének futtatásához (tehát a szerver rész olyan gépre is telepíthető, amit kliensként is használnak), bár 3 felhasználó felett már erősen ajánlott a biztonsági szempontok miatt.

A Justitia szerver részének rendszerkövetelményei:

Ajánlott rendszerkövetelmények 1-5 felhasználó esetén:

Legalább 2 magos modernebb processzor, 4 GB RAM, 100 GB szabad hely
Windows 10 operációs rendszer

Ajánlott rendszerkövetelmények 5 felhasználó felett:

Legalább 4 magos Intel processzor, 8 GB RAM, 500 GB szabad hely (ha lehetséges SSD) legalább 2 db RAID-be kapcsolt és tükrözött merevlemezzel, szünetmentes tápegység
Windows Server operációs rendszer

A Justitia kliens rendszerkövetelményei:

A Justitia kliens része működik a Microsoft Office csomag nélkül is, azonban a program minden funkciójának kihasználásához ajánlott a Microsoft Office 2007 vagy valamely újabb változatának telepítése.

Minimum rendszerkövetelmények:

Legalább 2 magos modernebb processzor, 1 GB RAM, 100 MB szabad hely
Windows 7 Home Edition operációs rendszer

Ajánlott rendszerkövetelmények:

Legalább 2 magos modernebb processzor, 4 GB RAM, 1 GB szabad hely
Windows 10 operációs rendszer
Microsoft Office újabb változata

Vissza a kérdésekhez

Kompatibilitás Microsoft Windows és Office változatokkal

A Justitia kliens és szerver része az alábbi Windows változatok alatt futtatható:

Windows 7 vagy újabb
Windows Server 2008 vagy újabb

A Windows rendszerek 32-bites és 64-bites változata is támogatott. Sem a szerver, sem pedig a kliens telepítéséhez nincs szükség a Professional változatra, a Home Edition is megfelelő.

A Justitia kliens része az alábbi Microsoft Office változatokkal kompatibilis:

Microsoft Office 2007 vagy újabb (32-bites és 64-bites is támogatott)

Megjegyzés: Az Office bizonyos változatai lehetővé tesznek egy gyorstelepítést ún. Click-To-Run (Office Kattintásra) technológiával. Ekkor azonban az Office csak virtuálisan települ, és nem képes kezelni a beépülő modulokat, beleértve a Justitia beépülő modulját - így az Office Click-To-Run technológiával telepített változatát a Justitia nem támogatja. A Microsoft lehetővé teszi az átváltást a Click-To-Run technológiával telepített változatról a normál változatra, amelyet a Justitia már támogat. Erről a Microsoft weboldalán bővebb információ található.

Vissza a kérdésekhez

Hol tárolja a Justitia az ügyvédi iroda adatait?

A Justitia az ügyvédi iroda adatait az ügyvédi irodában lévő, külön erre a célja kijelölt szerver számítógépen tárolja. Így az adatokat tároló számítógép végig az Ön birtokában marad, munkatársaink a rendszerben tárolt adatokhoz fizikailag nem férhetnek hozzá.

Vissza a kérdésekhez

Mit tehetek az adataim nagyobb biztonságáért?

Amikor biztonságról beszélünk két dolgot kell figyelembe venni: hogy az adatok ne kerüljenek illetéktelenek kezébe, és hogy az adatok épsége ne sérülhessen, ne következzen be végleges adatvesztés.

Az illetéktelen hozzáférés elleni védelem esetében a szükséges biztonsági követelmények és javaslatok ügyvédi irodánként változhatnak – erről munkatársunk személyesen, a program telepítésekor tud adni javaslatokat, illetve a support telefonszámon kérhető segítség.

Az adatok épsége érdekében viszont, mivel a Justitia egyetlen központi helyen tárolja az adatbázist, érdemes rendszeres időközönként (ajánlott naponta, de minimum hetente) biztonsági mentést készíteni.

Ehhez külső, hordozható merevlemezek beszerzését javasoljuk (ezekre a mentés történhet automatikusan), valamint az adatbázis CD-re vagy DVD-re történő kimentését hetente, kéthetente egyszer. Ezen kívül érdemes a számítógépbe úgynevezett RAID-be (Redundant array of independent disks) kötött merevlemezeket szerelni: ez azt jelenti, hogy két merevlemez egyszerre tárolja ugyanazon adatokat, így ha az egyik meghibásodna, az adatok a másikról hibátlanul visszanyerhetőek.

Vissza a kérdésekhez

Hogyan történik a távoli elérés?

A Justitia adatbázisa elérhető egy távoli számítógépről is az Interneten keresztül.

Erre két lehetőség is van: az egyik egy ún. VPN csatorna beállítása, amin keresztül az adatok kódolva, biztonságosan áramolhatnak a távoli gép és a helyi szerver között. Egy VPN csatorna hardveresen és szoftveresen is beállítható, és mindkét módszer megfelelő a távoli eléréséhez.

A másik lehetőség a Windows távoli asztal kapcsolatának, vagy egyéb távvezérlés programnak (pl. LogMeIn, TeamViewer) a használata.

A gyakorlatban a VPN alapú megoldás használata kényelmesebb, míg a távoli asztali kapcsolat kissebb sávszélességgel rendelkező helyeken is elérhető.

A távoli elérés beállítása minden esetben az adott ügyvédi iroda feladata, de kérésükre a beállításokat külön díjazás ellenében munkatársaink is elvégzik.

Vissza a kérdésekhez

Milyen kockázatai vannak a távoli elérésnek, ha beállításra kerül?

A távoli elérés során Ön otthonról vagy a világ bármely pontjáról, az Interneten keresztül csatlakozik az irodájában található szerver számítógéphez. Így ugyanúgy férhet az adatokhoz hozzá, mintha személyesen is az irodájában lenne.

Sajnos az Interneten keresztül küldött adatok esetében 100%-os biztonságot garantálni nem lehet, tökéletes védelem a számítástechnikában nem létezik. Ezzel együtt a „véletlenszerű támadás” esélye majdhogynem kizárható. Egy támadás alapvetően bennfentes, tájékozott felhasználót feltételez, aki tudja, hogy mit és hol kell keresnie. A megfelelő biztonsági intézkedésekkel ez a kockázat is jelentősen csökkenthető.

Vissza a kérdésekhez

Hozzáférhetnek-e a fejlesztőcég munkatársai az ügyvédi iroda adataihoz?

Munkatársaink alapesetben az adatokhoz csak személyes karbantartás során az Ön irodájában férhetnek hozzá.

Bizonyos esetekben, pl. ha Ön telefonos segítségnyújtás esetén távsegítséget is kér, előfordulhat hogy munkatársaink az Ön irodájában tárolt adatbázisban ellenőriznek vagy módosítanak bizonyos program adatokat. Ez azonban minden esetben az Ön előzetes hozzájárulásával történik, és a hozzáféréshez szükséges egy külön távelérés program futtatása is (ez alapesetben az AnyDesk vagy TeamViewer nevű program). Ez az eseti hozzáférés a távelérés program bezárása után azonnal megszűnik.

Természetesen minden érintett munkatársunkat, aki az adatokhoz bármilyen formában hozzáférhet, szigorú titoktartás kötelezi.

Vissza a kérdésekhez

Ha esetleg a távoli jövőben úgy döntök, hogy nem akarom többé használni a Justitiát, mi lesz az adataimmal?

Az adatok közvetlenül az ügyvédi iroda egyik számítógépén tárolódnak a Justitia adatbázisában, és a megfelelő tudású számítógépes szakemberek számára bármikor hozzáférhetőek maradnak. A szolgáltatás felmondásával sem a Justitiát, sem pedig az adatbázisában tárolt adatokat nem töröljük!

A szolgáltatás felmondása után bármikor lehetőség van hűségnyilatkozat nélkül rendelni további 1 hónapra egy hozzáférést, hogy a programból az adatokat kézzel ki lehessen menteni. Opcionálisan, külön díj ellenében elérhető egy adatexportáló program, amellyel a dokumentumok és az adatok automatizáltan, rendezett formában kimenthetőek.

Vissza a kérdésekhez

Milyen időközönként történik a számlázás?

  • 1 felhasználó esetén a számlázás évente,
  • 2 felhasználó esetén félévente,
  • 3 felhasználó esetén négyhavonta,
  • 4 és 5 felhasználó esetén háromhavonta,
  • 6 felhasználó esetén kéthavonta,
  • 7 felhasználó esetén és e felett havonta történik.

Vissza a kérdésekhez

Lehetséges, hogy havidíj helyett egy összegben megvásároljam a Justitiát?

Amennyiben a havidíjas konstrukció helyett Ön mégis megvásárolná a programot, kérjük vegye föl velünk személyesen a kapcsolatot. Ugyanakkor felhívjuk figyelmét, hogy a program megvásárlása esetén a frissítéseket csak az első évben tudjuk ingyenesen biztosítani. Így a folyamatos, ingyenes frissítések miatt mi mindenképpen a kedvező áru havidíjas konstrukciót javasoljuk.

Vissza a kérdésekhez